Blinkmojten Hugo [y'gå]

förslag till några små effekter
av Fredrik Roubert

Fler mojtar i iDét

Är det inte så att det saknas något litet extra i iDét? Det där som visar att det inte bara är en teknisk högskola man kommit till, utan att det faktiskt är till just Datatekniksektionens café som ödet styrt ens kosa. Jo! Vi behöver fler saker som ser tekniska och märkvärdiga ut! Varför behöver vi det? frågar sig kanske den klentrogne, och svaret blir så enkelt som; för att det är roligt! Och som alla antagligen visste vid det här laget, så skriver jag detta för att jag skulle tycka det var extra roligt om man kunde ta och göra en liten ''uppgradering'' av den redan nu kära blinkmojten Hugo [y'gå].

Vad ska hända?

En liten skara entusiaster har gjort upp ivriga planer för blinkmojtens framtid, den skall snart anslutas till internet! Vi hade tänkt göra som så:
  1. Först så drar vi nät till iDét. Jag har pratat med DDG och det är helt i sin ordning att vi ansluter oss till husnätet i D-huset. För detta ändamål har DF skänkt D-sektionen en VAXstation 2000 och en gammal brygga.
  2. Därefter bygger vi ett interface för att ansluta blinkmojten Hugo [y'gå] till VAXen. Detta sker alltså utan att göra någon som helst åverkan på mojten, så att denna, ifall projektet av någon anledning skulle misslyckas, kan fungera precis som förut.
  3. Nu är det dags att skriva program för att VAXen ska kunna styra mojten, och program för att sköta kommunikationen mellan WWW och styrprogrammen.
  4. Alla sladdar kopplas in, och VAXen (som är liten som en portfölj) göms på strategisk plats i iDét. Till exempel tillsammans med CD-spelaren, eller någonstans i förrådet. Eftersom den är nätansluten kan man alltid fjärrstyra allting från någon av arbetsstationerna i datorsalarna.
  5. Blinkmojten är jättehäftig, alla är jätteglada och D-sektionen blir världsberömd! ;-)

Hur kommer det att fungera?

När alltihopa väl är färdigbyggt, så kan man tänka sig en hel del saker att göra med mojten, och eftersom det hela är datorstyrt så kan man ju göra vad man vill. (Datorer kan ju allting, som bekant.) Men, tanken var att det skulle fungera ungefär som följande: Hugo [y'gå] kommer att sitta kvar som vanligt och blinka fram sina mer eller mindre meningsfulla meddelanden över iDéts besökare. Men, på sektionens WWW-sidor så finns det ett formulär på vilken man kan skriva in en kortare text (begränsad till 20-60 tecken, eller något, vi får testa oss fram), och klicka på ''visa''-knappen. Då avbryts den vanliga texten på blinkmojten, och det nyss inknackade budskapet rullar förbi. Förhoppningsvis blir det här såpass populärt att programmet måste innehålla någon sorts begränsning, så att man till exempel kan få svaret ''blinkmojten upptagen'' eller så när man försöker skicka, och kanske någon spärr så att det till exempel bara visas ''trams'' max 30% av tiden eller så. Om man inte tycker om WWW, så kan man tänka sig att telnet:a till mojten i stället. Där kan man köra diverse lustiga program om man känner för det. Bland det mer meningsfulla man kan göra nu, är att till exempel ha ett program som tillåter den blinkmojtsansvarige, eller styrelsen, eller andra betrodda personer, att från sin arbetsstation programmera om den löpande texten på blinkmojten. Detta kan ske i ett trevligt program med goda hjälp- och editeringsmöjligheter. (Hur många kan alla kommandon som finns till den nuvarande terminalen till blinkmojten?)

Slutsats

Vi som tycker om den här idén hoppas, tror och vet, att detta kommer göra blinkmojten Hugo [y'gå] både roligare och mer användbar. Det kul för oss som bygger det, kul för de som tycker om att skryta mot E-sektionen, kul för de som kommer skicka budskap till folket i iDét, kul för de som gillar dumma mojter, och kul för den uppmärksamhet som D-sektionen kommer få av det här. Nackdelar? Nja, jag har svårt att se några alvarliga. Kanske skulle folk kunna få för sig att skriva dumma saker, men det kan man nog lösa effektivt med avsändarkontroll på alla meddelanen... Vem är det då som kommer förlora sin fri- och studietid på det här? Mer eller mindre löst engagerade i blinkmojtens framtid är: Så, vad vill vi få av styrelsen då? Helt enkelt tillstånd att göra det jag nyss beskrivit. Det kan vi väl få, snälla?


Detta är en sparad kopia av Archive.org's cache från 2005-09-06, eftersom d95fr har tagit bort sin egen kopia. //DWWW