SnabbsökningX

Avancerad sökning

En typisk DWWW-sida

Nu börjar vi närma oss den kod vi arbetar med till vardags. Raden require('dsek.php'); gör att vi får tillgång till alla våra PHP-bibliotek, som innehåller massor med färdiga byggblock. Ett sådant är title() som skriver ut de delar vi alltid vill ha på en sida - toppbar, meny, osv.

En annan mycket vanlig funktion är section(), som skapar en rubrik. Notera att section() inte skriver ut någonting - det får man göra själv. Det är för att man ska kunna definiera variabler med rubriker, och sedan använda variablerna när det passar.

Heredoc

print <<<HTML påbörjar ett Heredoc-block. I princip skulle man lika gärna kunna använda ?>, men skillnaden är att inuti Heredoc-block kan man använda variabler direkt. Heredoc avslutas med HTML; på en egen rad. Semikolonet är viktigt, och det får inte vara några mellanslag innan HTML. Man kan använda vilket namn man vill, till exempel print <<<TekniskFysik om det känns bättre, bara man har samma i både början och slutet.

Slut

Sist men inte minst kommer page_footer(), som skriver ut kod för att stänga alla HTML-taggar och att skriva ut sidfoten.

Extrakolumn

Texten om page_footer() kanske ser ut att komma längst ner på sidan, men i PHP-filen kommer det inte sist. Ibland vill man ha en extra kolumn till höger, och då använder man page_extra().

Tillbaka

tillbaka till introduktionssidan.

Utskriftsvariant Ändrad 2012-10-15 kl 14.33 ©Datatekniksektionen TLTH dwww[kanelbulle]dsek.se Lägg till i snabblänkar