SnabbsökningX

Avancerad sökning

Att ansluta till skoldatorerna

Detta är en samling guider för dig som vill komma åt filerna som ligger på skoldatorerna från annan plats än datorsalarna. Nedan finns en guide för dig med Windows-dator, samt en för er med Mac/Linux-datorer. Du behöver alltså inte vara på skolan för detta, du kan sitta hemma eller annan plats som har WiFi för att göra detta. :)

Anslutning till skolkonto med Windows-dator

  1. Ladda ner WinSCP.
  2. Installera och starta WinSCP.
  3. I "session"-rutan, ändra "File protocol" till FTP och sätt "encryption" till "SSL". Portnummer borde automatiskt ändras till 21.
  4. Fyll i "ftp.student.lth.se" under "Host name:" och skriv dina STIL-inloggningsuppgifter i "User name" och "Password".
  5. Klicka på "Login".
Om allt är som det ska så borde det dyka upp ett två-kolumnigt interface där du kan till vänster se filerna på din Windows-dator, samt dina skolfiler till höger! Vill du spara dina uppgifter för framtida inloggningar kan du klicka på "Save"-knappen bredvid "Login" innan du loggar in.

Anslutning till skolkonto med Mac/Linux-datorer

  1. Öppna terminalfönstret.
  2. Skriv "sftp ANVÄNDARE@login.student.lth.se". "ANVÄNDARE" ska bytas ut mot ditt STIL-användarnamn.
  3. Om det kommer ett meddelande som lyder typ "Authenticity of host can't be established", skriv bara "yes".
  4. Skriv in ditt STIL-lösenord när texten "ANVÄNDARE@login.student.lth.se's password:" dyker upp. OBS: När du skriver lösenord så kommer inte tecknen visas i terminalfönstret, så du får skriva blint och hoppas på det bästa ;)
Om allt gått rätt så kommer meddelandet "Connected to login.student.lth.se" och det ska nu stå "sftp> " på kommandoraden istället för det som det vanligtvis står där. Du kan nu navigera precis som du gör i terminalen på skoldatorn! Använd kommandot "get FILE" för att hämta önskad fil. "FILE" byts ut mot namnet på filen du vill hämta. De filer du hämtat till din egna dator borde ligga i din hemmapp.

Utskriftsvariant Ändrad 2015-10-09 kl 19.55 ©Datatekniksektionen TLTH rootm[kanelbulle]dsek.se Lägg till i snabblänkar